CARA's Cooking: #1 Johor Street Food

November 07, 2017

Hello, tonight CARA nak share sikit lah pasal JB food ni! Maaf lah kalau snack ni pon ada dekat negeri-negeri lain atau luar negara sekalipun. just nak bagi tahu, alkisahnya terjumpa first time dekat Johor. So, let's get straight to the point!

Recipe malam ini ialah Jeng Jeng Jeng!



Cendawan Goreng Celup Tepung

Aelah! ingat special sangat cendawan goreng celup tepung je?! Sabarlah! Ini cendawan lain sikit. Ini cendawan Enoki.



So cerita dia, CARA teruja nak cuba. Lain daripada yang lain ni! CARA akan sertakan recipe dan cara-cara sekali. Mudah saja!

Mesti ada:
Cendawan Enoki (Belah empat dan buang pangkal dia sikit supaya tak terlerai)
Tepung Goreng Serbaguna BESTARI
Tepung Jagung/Tepung Goreng Garing
Air

Cara-cara:
CARA akan bancuh semua tepung diatas dengan air. Tepung Bestari is recommended! 


Tak payah letak garam pun tak apa, dah sedap... pedas pon pedas. Okay masa bancuh tepung, pastikan tepung tak cair sangat dan tak pekat sangat. Sedang-sedang je. Sebab kalau pekat bila goreng tak kembang. Kalau cair sangat nanti tepung pulak tak lekat. Pandai-pandai la ikut naluri masing-masing. HEHE.



Nampak tu dia kembang. Tips nya minyak mesti deep dan panas. Okay? Pst... Kotornya dinding. Ya Ampun! Paham2 lah ye dapur orang memasak tu. Puhaha.


Bila dah angkat bau dia rasa dia memang macam Udang goreng tepung, Johor Bahru Food. Serius! Cuba lah!

Selamat mencuba. Makan dulu. Nyum!




You Might Also Like

5 comments

  1. hi ... Saya telah mengikuti blog ini. Ikut blog saya okai? Butang follow blog saya yang tulisan follow di sebelah dashboard tu. https://angelssweetnotes.blogspot.co.id/

    ReplyDelete

Please leave your comment... jebal~

Top Commentators

Boy In Luv

Converse High